Ziua Internațională a Păcii marcată la USMF „Nicolae Testemițanu”
- 892 просмотра
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a marcat Ziua Internațională a Păcii, în data de 21 septembrie curent, prin mai multe activități socioculturale. În acest an, Ziua Păcii a avut sloganul End racism. Build peace.
Evenimentele au început cu un minut al tăcerii, la ora 12:00, când la îndemnul Departamentului Comunicare şi Relaţii Publice, profesori și studenți au ținut un minut de tăcere în aule și săli de studii, solidarizându-se Campaniei mondiale „Minutul de tăcere”, lansată în anul 1984 de către ONU – Pathways to Peace/„Căi pentru pace în memoria victimelor violenței rasiste. Receptivi acțiunii au fost și angajații Universității, împreună cu rectorul Emil Ceban, care au ieșit în fața Blocului didactic central cu mesaje scrise de stopare a rasismului și de susținere a păcii.
În fața Blocului didactic nr. 1 „Leonid Cobâleanschi”, un grup de mediciniști au dansat pentru pace în cadrul unui flashmob organizat de Centrul de Informare Europeană al Bibliotecii Ştiinţifice Medicale (BȘM) în colaborare cu Asociaţia Studenţilor şi Rezidenţilor în Medicină din Moldova.
„Într-o perioadă în care războiul și violența monopolizează, este primordial să ne mobilizăm întru promovarea idealurilor de pace. De aici a pornit ideea de organizare a acestui flashmob – de a atenționa asupra importanței păcii pentru fiecare dintre noi”, a menționat Liubovi Karnaeva, directorul BŞM.
Paula Iepure, studentă în anul I la Facultatea de Farmacie, participantă la flashmob, a declarat că indiferent de rasă sau etnie avem nevoie de pace și de înțelegere, iar oamenii trebuie să se susțină reciproc în acțiunile lor ce promovează binele și frumosul.
Potrivit Cătălinei Sărăcuță, studentă în anul I la Facultatea de Medicină nr. 1, numai prin pace și înțelegere putem ajunge la un numitor comun pentru ca în lume să fie totul bine.
La rândul său, Eldo Delix, student în anul II la Facultatea de Medicină nr. 2, originar din India, a menționat că această acțiune vine cu un mesaj important pentru oameni: Toți suntem la fel și nu există loc pentru discriminare.
Totodată, doritorii au putut vizita expoziția tematică „Ziua Internaţională a Păcii”, vernisată la Centrul de Informare Europeană al Bibliotecii Ştiinţifice Medicale din incinta Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.
În anul 1981, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a declarat a treia zi de marți a lunii septembrie drept Ziua Internațională a Păcii.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii