Consolidarea capacităților de cercetare și colaborare în domeniul antidoping prin inițiative în educația medicală
- 635 просмотров
„Consolidarea capacităților de cercetare și colaborare în domeniul antidoping prin inițiative în educația medicală” (Capacity building of Antidoping Research and Collaboration through Initiatives in Medical Education) este denumirea unui proiect al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, desemnat drept câștigător în concursul de proiecte moldo-turce pentru anii 2020-2022, organizat recent de Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare (ANCD). Apelul pentru propunerile de proiecte s-a desfășurat în baza Protocolului de cooperare științifică și tehnologică dintre ANCD și Consiliul Tehnologic de Cercetare din Turcia (TUBITAK).
Proiectul va fi implementat în consorțiu cu Centrul de aplicații și cercetare pentru dependență și antidoping de la Universitatea de Stat din Ankara, coordonatori fiind Artiom Jucov, conferențiar universitar la Catedra de medicină de familie - reprezentant al Republicii Moldova, și prof. Rüştü Süleyman Güner din partea Turciei, decan al Facultății Medicină Sportivă, Universitatea Ankara.
Scopul proiectului ține de consolidarea capacităților de cercetare și colaborare antidoping între Republica Moldova și Turcia, prin identificarea deficiențelor în cunoștințele antidoping ca problemă de sănătate publică, dezvoltarea infrastructurii educaționale pentru profesioniștii medicali și furnizarea unui studiu preliminar pentru dezvoltarea și cercetarea ulterioară. Obiectivele specifice ale proiectului sunt: identificarea deficiențelor în cunoștințele antidoping la profesioniștii din domeniul sănătății; măsurarea riscurilor dopajului pentru sănătatea publică; elaborarea curriculumului anti-doping pentru profesioniștii din domeniul sănătății și identificarea unor măsuri preventive potențiale în societate și instrumente de educație pentru profesioniștii medicali.
Artiom Jucov a remarcat că, actualmente, organizațiile sportive și profesioniștii din domeniul medicinei posedă cunoștințe insuficiente cu referire la problemele anti-dopaj, lipsește un curriculum antidoping bine pregătit pentru studenți, precum și instrumente și măsuri educaționale. În plus, numărul de profesioniști medicali ce activează în domeniul sportului este foarte mic. Totodată, publicul percepe superficial programele antidoping, iar medicii din domeniul sportului au o capacitate redusă de a confrunta în mod adecvat conflictul de interese ce apar în activitatea sportivilor de performanță.
Pentru a compensa acest deficit, la USMF „Nicolae Testemițanu” a fost introdusă specialitatea Medicină sportivă în programul de studii postuniversitare prin rezidențiat ce include și cursuri anti-doping pentru medicii sportivi. O altă inițiativă este de a efectua o cercetare bilaterală pentru a evalua cunoștințele, atitudinile și practicile actuale ale profesioniștilor medicali în domeniul antidopingului și a dezvolta măsuri de educație pentru perspectivele medicinei sportive din Republica Moldova. Partenerii turci vor ghida partea moldovenească, având o experiență vastă și rezultate la nivel de țară în elaborarea programelor educaționale și măsurile anti-doping.
Acesta este unul dintre cele trei proiecte desemnate câștigătoare, ca rezultat al concursului proiectelor bilaterale moldo-turce pentru anii 2020-2022, desfășurat în cadrul programului de cooperare bilaterală cu Consiliul de Cercetare Științifică și Tehnologică din Turcia, două dintre care au fost câștigate de USMF „Nicolae Testemițanu”. Proiectul menționat la prioritatea Medicină și sănătate urmează să fie implementat în perioada octombrie 2020–octombrie 2022.
Finanțarea proiectelor de cercetare va fi asigurată în comun de TÜBİTAK pentru organizațiile din Turcia și de ANCD - pentru cele din Republica Moldova. Cuantumul total al mijloacelor financiare pentru anul 2020 stabilit pentru organizațiile din Republica Moldova este de 1,6 milioane de lei, fiind distribuit în mod egal pentru cele patru priorități propuse în concurs: Inginerie și tehnologii; Medicină și sănătate; Agricultură și Mediu. Alocațiile bugetare maximale prevăzute pentru un proiect nu vor depăși valoarea de 400 mii de lei pentru un an de implementare.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii