Conferință științifică dedicată Zilei Bolilor Rare
- 272 просмотра
În data de 28 februarie 2018, în incinta IMSP Institutul Mamei și Copilului va fi organizat un flashmob cu genericul Implicare prin cercetarea Bolilor Rare. Evenimentul este desfășurat în cadrul unei conferințe dedicate Zilei Mondiale a Bolilor Rare, organizată de Departamentul Pediatrie al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova.
La eveniment vor participa: Valentina Stratan, vicepreședinte al Comisiei parlamentare Protecție socială, sănătate și familie, Svetlana Cebotari, ministru al sănătății, muncii și protecției sociale, Sergiu Gladun, directorul IMSP Institutul Mamei și Copilului, Ninel Revenco, director al Departamentului Pediatrie al USMF „Nicolae Testemițanu”.
Ziua Bolilor Rare este o zi festivă care are loc în ultima zi a lunii februarie pentru a atrage atenția la bolile rare și pentru a îmbunătăți accesul la tratament medical și reprezentare pentru persoanele cu boli rare și familiilor acestora. Aceasta a fost înființată în anul 2008, deoarece, în conformitate cu Organizația Europeană pentru Boli Rare (EURORDIS), tratamentul pentru multe boli rare este insuficient, la fel cum sunt și rețelele sociale pentru a sprijini persoanele cu boli rare și familiilor acestora; în plus, în timp ce erau deja numeroase zile dedicate persoanelor care suferă de boli individuale (cum ar fi SIDA, cancerul etc.), nu a fost în trecut o zi care să reprezinte persoanele care suferă de boli rare. În 2009, Ziua Bolilor Rare a ajuns la nivel mondial deoarece NORD (Organizația Națională pentru Boli Rare) a mobilizat 200 de organizații pentru promovarea pacienților care suferă de boli rare în Statele Unite, în timp ce organizațiile din China, Australia, Taiwan și America Latină de asemenea, au depus eforturi în țările lor, pentru a coordona activități și a promova această zi.
Mai multe detalii despre eveniment găsiți în Ordinul nr. 98-A din 23.02.2018 cu privire la organizarea conferinței cu genericul „Ziua Bolilor Rare”.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii