Ziua Ușilor Deschise 2017
- vizualizări: 71
În data de 27 mai, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova, unica instituție de învățământ superior care formează medici și farmaciști în țara noastră, și-a deschis larg ușile pentru cei care doresc să îmbrățișeze una dintre cele mai nobile profesii - cea de medic sau farmacist.
Peste 250 de tineri și părinți au pășit pragul instituției noastre, fiind întâmpinați de studenții USMF „Nicolae Testemițanu”, care le-au oferit pliante, semne de carte, calendare și ediția specială a ziarului „Medicus” – Admitere 2017. Vizitatorii au avut parte de un program amplu și divers, care a inclus excursii prin aule, laboratoare, săli de lectură, astfel încât potențialii candidați la studii să se poată familiariza cu baza tehnico-materială și condițiile de studii ale Universității.
Tinerii au avut posibilitatea să participe şi la lecții de simulare, descoperind cele mai moderne metode de educație medicală, desfășurate la Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală. Aici, ei au fost surprinși printr-o simulare, unde un tânăr a leșinat, iar mediciniștii din anul V de studii i-au acordat primul ajutor. Pe lângă utilajul performant și simulatoarele de fidelitate înaltă de care au rămas profund impresionați, liceenii au văzut pe viu cum se efectuează o consultație prin intermediul pacienților standardizați și cum pot fi simulate simptomele unui pacient traumatizat sau în stare de travaliu cu suportul mulajelor.
Cei interesați de stomatologie au vizitat Clinica Stomatologică Universitară, unde au văzut simulatoare dentare, laboratoarele de tehnică dentară, sălile de studii și cele destinate pacienților.
Oxana Sajin a venit la Ziua Ușilor Deschise de la Hîncești, mărturisindu-ne că își dorește să devină medic stomatolog. „De mic copil visez să îmi fac studiile la Medicină, în mod special la Stomatologie, deoarece, consider eu, este un domeniu interesant, care merită a fi studiat”, ne-a spus tânăra. Însoțită de mama ei, aceasta ne-a spus că o susține pe fiica sa în realizarea acestui vis.
O profesoară de biologie din satul Maşcăuţi, raionul Criuleni, a sosit la eveniment cu un grup de elevi absolvenți ai clasei a IX-a, special pentru a vizita Muzeul de anatomie a omului - unic în Europa, unde sunt expuse circa 3000 de articole.
Absolvenții de licee și colegii au avut o întâlnire cu administrația Universității, reprezentată de rector, prorectori, decani, prodecani și șefi de catedre, care le-au oferit mai multe detalii despre oferta educațională a USMF „Nicolae Testemițanu” din acest an, procesul de instruire și cercetare medicală, activitatea clinică și relațiile internaționale ale instituției.
„În acest an, Proiectul Hotărârii Guvernului Republicii Moldova Cu privire la planurile (comanda de stat) de pregătire a cadrelor de specialitate cu finanţare de la bugetul de stat…, pentru anul de studii 2017-2018”, prevede pentru USMF „Nicolae Testemițanu” 425 de locuri bugetare, dintre care 360 - Medicină generală, 45 - Sănătate Publică, 10 - Stomatologie și 10 la Farmacie. În afară de acestea, pentru raioanele de est ale Republicii sunt oferite 36 de locuri bugetare”, a menționat rectorul Ion Ababii.
Profesorul Olga Cerneţchi, prorector pentru asigurarea calităţii şi integrării în învăţământ, a vorbit despre durata studiilor la fiecare facultate şi despre modalitatea angajării absolvenţilor Universității în câmpul muncii după finalizarea studiilor prin rezidenţiat.
Membrii Comisiei de admitere au răspuns la toate întrebările privind procedura de înmatriculare la studii, de la actele pe care trebuie să le conțină un dosar, specialitățile la care pot aplica, precum și despre condițiile de înmatriculare la buget și contract, și taxele de studii.
Tinerii au făcut un tur și prin aulele, sălile de studii, căminele studențești din campusul universitar din regiunea Mălina Mică, Complexul Sportiv Universitar, Biblioteca Științifică Medicală – cea mai modernă bibliotecă universitară din țară. Cei interesați de farmacie au mers în sălile și laboratoarele Facultății de Farmacie și ale Centrului Farmaceutic Universitar „Vasile Procopișin”, care este și o bază de producție și de comercializare a medicamentelor.
Vizitatorii au rămas profund marcați de istoria învățământului superior medical și a medicinei moldave, de faptele personalităților notorii în domeniu, atunci când au parcurs Aleea savanților și medicilor iluștri.
De asemenea, absolvenții de licee și colegii au avut ocazia să cunoască mai multe despre viața de student direct de la mediciniștii noștri, care le-au povestit despre studii, cazare, dar și despre activitatea extracurriculară - cea mai captivantă și variată.
Pe parcursul zilei, în cadrul Universității s-a rulat filmul documentar - Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie Nicolae Testemiţanu din Republica Moldova la 70 de ani, care descrie parcursul istoric al instituției noastre, iar în holul Blocului didactic central a fost expusă o expoziție de publicații didactice și științifice din colecția Bibliotecii Științifice Medicale.
Concursul de admitere la USMF „Nicolae Testemițanu” va avea loc în perioada 24-31 iulie curent.
[nggallery id=547]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii