Un nou program de instruire în domeniul suportului vital avansat în traume
- vizualizări: 393
Pentru prima dată în Republica Moldova a fost introdus un nou program de instruire în domeniul suportului vital avansat în traume – Advanced Trauma Life Support (ATLS). Moldova este cea de-a 64-a țară unde este integrat programul ATLS și se estimează că odată cu aplicarea acestui concept în sistemul național de sănătate va scădea rata mortalității cu 30%.
În acest context, o echipă acreditată, constituită din 6 formatori internaționali și 4 autohtoni, instruiesc 16 medici de la noi din țară (chirurgi, traumatologi, anesteziologi, medici de urgență) cum să aplice ATLS în situații critice. Candidații au oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile practice în stabilizarea politraumatizatului critic pe manechine și simulatoate de fidelitate înaltă. Instruirea a inclus și scenarii clinice ale diferitelor stări critice în traumatisme cu rezolvarea acestora prin algoritmi de diagnostic și tratament. Totodată, participanții au demonstrat cum se fac inciziile în abdomen, la gât sau cum se scoate lichidul din abdomen. Ulterior ei au analizat și au acționat promt în diverse cazuri clinice pe pacienți standardizați, colegi de la Institutul de Medicină Urgentă, care au simulat diferite stări critice în traumatisme. În grupuri a câte 4 persoane, medicii au încercat să le acorde primul ajutor conform unui algoritm standardizat, fiind monitorizați și evaluați de experți, care țineau situația sub control.
La eveniment a fost prezent și profesorul universitar Gheorghe Rojnoveanu, prorector pentru activitate științifică la USMF „Nicolae Testemiţanu”, șef catedră Chirurgie nr. 1 „Nicolae Anestiadi”, care, după o instruire în Marea Britanie, a obținut dreptul de formator în ATLS. Potrivit profesorului, ATSL este un concept conform căruia toți specialiștii care acordă primul ajutor medical vorbesc aceeași limbă. „Indiferent de specializarea pe care o au în Departamentul de Urgență, în stările critice, toți specialiștii pot asista un politraumatizat critic, folosind același standard de acordare a asistenței medicale”, a precizat Gheorghe Rojnoveanu.
Coordonatorul european al proiectului, dr. Bassell El-Osta, a menționat că implementarea noului program de instruire ar duce la micșorarea cazurilor de deces și a complicațiilor în urma accidentelor, care în opinia lui, sunt foarte multe în țara noastră.
Bob Winter, director de program, este unul dintre formatorii internaționali care au organizat această instruire în țara noastră. Expertul ne-a declarat că Moldova este a șasea țară din Europa unde este implementat programul ATLS în managementul pacientului critic și a accentuat că este impresionat de Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală.
Rolul de coordonator național în dezvoltarea acestui program în Republica Moldova îl are Gheorghe Croitoru, profesor universitar la Catedra de ortopedie și traumatologie, director al Departamentului Traumatologie-Ortopedie a Institutului de Medicină Urgentă, președinte al Asociației Traumatologilor-Ortopezi din Republica Moldova. Potrivit specialistului, adoptarea programului ATLS de țara noastră va contribui la sporirea gradului de profesionalism al medicilor în acordarea primului ajutor în politraumatisme și la scăderea mortalității survenită în cazurile de urgență cu 30%.
Pentru prima dată la o asemenea instruire a participat și Ion Ghircave, medic rezident, anul III, Ortopedie și traumatologie, care ne-a declarat că fiecare din experți posedă tehnici și are o tactică individuală de a aborda o situație critică, astfel că în acest format a preluat foarte multe de la aceștia.
Acest curs este foarte util atât pentru medicii de la urgență, cât și pentru paramedici, pompieri, dar și simplii cetățeni care sunt nevoiţi să acorde primul ajutor în situații critice. În multe țări, este o cerință obligatorie ca fiecare specialist în chirurgie, traumatologie și ortopedie, urgențe medicale, să treacă acest program de instruire și să obțină diploma respectivă, iar la fiecare 5 ani să meargă să o reconfirme.
Primul pas în dezvoltarea acestui proiect a fost realizat în iunie 2016, când 16 medici din Republica Moldova au fost formați ca instructori în Marea Britanie, astfel încât aceștia ulterior să aplice și să ofere instruiri în țara noastră.
Cursul de instruire în domeniul ATLS se desfășoară în perioada 6-10 februarie 2017, sub supervizarea a doi directori de curs de talie internațională, și este organizat de către Asociația Traumatologilor-Ortopezi din Republica Moldova în colaborare cu USMF „Nicolae Testemițanu”. Ulterior, vor fi organizate mai multe cursuri de acest gen, cu scopul de a forma cât mai mulți medici apți de a aplica ATLS în Moldova.
Partenerii acestui program sunt: Ambasada Marii Britanii în Republica Moldova, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, Centrul pentru Educație și Conferințe al Queens Medical Centre, Spitalul Universitar din Nottingham, Ministerul Sănătății al RM, USMF „Nicolae Testemițanu”, Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău; Dr. Bassell El-Osta, medic acreditat ATLS (coordonator european) și profesorul Gheorghe Croitoru (coordonator național).
[nggallery id=479]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii