Ion Ababii a fost reales în postul de rector al USMF „Nicolae Testemițanu”
- vizualizări: 104
Joi, 24 iulie 2014, membrii Senatului Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au încredințat un nou mandat, la postul de rector, academicianului Ion Ababii. La alegerea rectorului au participat 90 din cei 101 membri ai Senatului, iar ședința a fost prezidată de academicianul Gheorghe Ghidirim, președintele Comisiei de concurs, desemnată de Ministerul Sănătății.
Profesorul universitar Ion Ababii nu a vorbit despre realizările de până acum, dar a prezentat un program managerial pe care intenţionează să-l aplice în următorii 5 ani de guvernare universitară. Ion Ababii a menționat că în următorul mandat va continua să promoveze „un sistem de management performant, participativ, transparent, bazat pe rezultate, adaptabil la necesitățile comunității universitare și societății”. Pentru realizarea acestui deziderat va insista asupra dezvoltării mecanismelor de autonomie universitară cu descentralizarea managementului instituţional, prin sporirea competenţelor şi responsabilităţilor tuturor subdiviziunilor universitare.
În prezentarea sa în faţa Senatului, dl Ion Ababii a făcut referire la raportul de evaluare a Universității, realizat de către experții Federației Mondiale pentru Educație Medicală, în care se menţionează că ”Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu este un exemplu de bune practici pentru țările din regiune, atât din fosta Uniune Sovietică, cât și din regiunea Mării Negre”. Astfel, evidențiind cele mai importante caracteristici ale Universității, experții au dat aprecieri înalte privind calitatea USMF ”Nicolae Testemițanu”.
Referindu-se la managementul activității didactice, profesorul universitar Ion Ababii a menționat că va continua implementarea standardelor de calitate și centrarea procesului instructiv-educativ pe formarea şi dezvoltarea competenţelor studenţilor şi rezidenţilor, având la bază principiul ”Calitate, Relevanță, Acces”, stipulat în Acordul de Asociere RM-UE. De asemenea, se vor perfecţiona continuu programele de studii, adaptându-le la programele europene. O atenție deosebită va fi acordată formelor de instruire postuniversitară - crearea și dezvoltarea școlilor doctorale ca al treilea ciclu de studii, instruirea în rezidențiat și în sistemul de educație medicală continuă.
O altă direcție prioritară, asupra căreia s-a pronunțat academicianul Ion Ababii, a constituit-o activitatea științifică. ”Vom susţine perfecţionarea cadrelor științifico-didactice tinere și activitatea de cercetare a studenţilor, rezidenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor prin organizarea stagiilor peste hotare. De asemenea, vom promova un management eficient privind drepturile de proprietate intelectuală și de transfer tehnologic, inclusiv prin utilizarea softurilor antiplagiat”, a spus profesorul Ababii. Pentru consolidarea capacităților de cercetare biomedicală va fi creat Centrul Universitar de Cercetări, iar laboratoarele științifice vor fi modernizate și dotate tehnico-material.
Activitatea clinică constituie o altă direcție prioritară a politicii de management instituțional a dlui Ion Ababii. Astfel, corpul profesoral-didactic al Universităţii va fi încurajat să participe mai activ la realizarea politicii de reformare a sistemului de sănătate, sporind astfel rolul şi importanţa clinicilor universitare şi a Centrului Farmaceutic Universitar. Pentru extinderea și diversificarea serviciilor medicale prestate populației va fi creat Spitalul Universitar, după modelul țărilor baltice. „Prezența Spitalului Universitar va contribui la crearea condițiilor optime pentru instruirea clinică, cercetarea științifică și conlucrarea cu instituțiile medico-sanitare publice”, a argumentat Ion Ababii.
Printre direcțiile prioritare se numără și cooperarea internațională, managementul resurselor umane și economico-financiar, dezvoltarea patrimoniului universitar și implementarea managementului calității în toate domeniile de activitate ale Universității. Un deziderat, pe care și l-a propus acad. Ion Ababii în programul sau de management instituțional este îmbunătățirea condițiilor de studii și de trai a studenților și rezidenților, crearea condițiilor optime de activitate pentru angajați, precum și majorarea salariilor.
Eva Gudumac, șef catedră Chirurgie, ortopedie și anesteziologie pediatrică, a afirmat că propunerile acad. Ion Ababii, formulate în programul său managerial, vin „pentru a ameliora educația medicală în Republica Moldova, sănătatea și, respectiv, economia acestei țări, în special, acum în condițiile de integrare europeană”. Academicianul Ion Ababii nu este doar un profesionist în domeniul otorinolaringologiei, este un manager care ține bine mâna pe pulsul economic, financiar al instituției.
Ion Bahnarel, șef catedră Igienă generală, a remarcat că „actualul scrutin este semnificativ în anul când începe ascensiunea europeană, pentru care a luptat mult și actualul candidat - Ion Ababii”. Academicianul este o ființă complexă - ilustru savant, manager și pedagog, Om, patriot al neamului cu vaste viziuni manageriale, științifice, pedagogice și colegiale. ”Grație calităților profesionale înalte și eforturilor Domniei Sale, USMF „Nicolae Testemițanu” a ajuns cea mai academică, elegantă, frumoasă și atractivă instituție de formare a specialiștilor în medicină și farmacie, dar și cea mai valoroasă și prestigioasă instituție științifică medicală”.
Marcel Abraș, președintele Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină, a menționat că ”datorită echipei puternice, condusă de personalitatea notorie - Ion Ababii, valorile europene și standardele de calitate în instruirea medicală au ajuns la noi acasă. Un element important în dezvoltarea Universității este autoguvernarea studențească, care, în ultimii ani, a cunoscut o ascensiune vădită. Astfel, ASRM susține în unanimitate candidatura dlui academician Ion Ababii la funcția de rector”.
La ședință au fost prezenți și Vladimir Hotineanu, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie și Gheorghe Duca, președintele Academiei de Științe a Moldovei, care au susținut candidatura domnului Ababii.
Senatul Universității a acordat vot de încredere profesorului universitar Ion Ababii, doctor în științe medicale, academician al AȘM pentru următorii 5 ani.
[nggallery id=125]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii