„Inovații științifice în stomatologie’’: Congresul Național al Asociației Stomatologilor din Republica Moldova
- vizualizări: 874
Medici stomatologi din țară și de peste hotare s-au întrunit la cea de-a XX-a ediție a Congresului național cu participare internațională al Asociației Stomatologilor din Republica Moldova (ASRM), în data de 23 și 24 septembrie. Ediția curentă s-a desfășurat cu genericul „Inovații științifice în stomatologie’’ și a reunit specialiști notorii din Republica Moldova, România, Marea Britanie și Portugalia.
„Asociația împreună cu Facultatea de Stomatologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, revista de profil, Congresul și voi, colegii mei, reprezentăm acei piloni de bază ai stomatologiei autohtone. Prin activitatea noastră profesională, dedicarea, pasiunea pentru profesie și serviciile de înaltă calitate oferite, contribuim la menținerea sănătății orale a populației”, a declarat la deschiderea forumului științific președintele ASRM, Oleg Solomon, decanul Facultății de Stomatologie. Potrivit liderului ASRM, în ultimii ani organizația a parcurs o evoluție prestigioasă ca reprezentant principal al medicilor stomatologi autohtoni, care în comun cu Ministerul Sănătății, USMF „Nicolae Testemițanu”, Organizația Mondială a Sănătății și Federația Mondială Dentară, dezvoltă politici de sănătate. În prezent, ASRM este o organizație profesionistă, extinsă, ce întrunește majoritatea stomatologilor din țară – specialiști ce reprezintă un potențial științific și practic de valoare.
Profesorul universitar Adrian Belîi, vicepreședinte al Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, a venit cu un mesaj în calitate de coleg-medic, accentuând că specialitatea Stomatologie este deosebit de importantă pentru sistemul medical, deoarece zâmbetul frumos redă premise de sănătate corporală și mintală. „Am vizitat recent Clinica Stomatologică Universitară a USMF „Nicolae Testemițanu” ce impresionează prin condiții optime de studii și activitate practică, cu dotări de ultimă oră. Studenții noștri și cei de peste hotare sunt absolut competitivi în domeniul practic și științific, și, nu în zadar, devin bine cunoscuți în toată lumea. Anul acesta, la concursul de admitere la studii la Facultatea de Stomatologie s-a înregistrat un record absolut de candidați pentru un loc. Aceasta explică selecția riguroasă a celor care vin în domeniul sănătății dentare și, evident, reprezintă o elită a societății”, a accentuat deputatul.
Ion Prisăcaru, secretar de stat la Ministerul Sănătății (MS), a subliniat că domeniul stomatologic s-a dezvoltat foarte rapid în ultimii ani, cu multe inovații și evenimente de o importanță majoră în pas cu tendințele mondiale în domeniu. „Sectorul privat în stomatologie este un domeniu specific ce necesită investiții mari și am încrederea că Comisia de specialitate a MS, specialiștii, cadrele profesorale vor determina Ministerul, Comisia parlamentară de profil, toți factorii de decizie să intervină pentru a avea un sistem bine dezvoltat, care să asigure cu cadre medicale teritoriul țării unde avem o lipsă acută de specialiști”, a subliniat reprezentantul MS.
Marcel Abraș, prorector pentru activitate socială la USMF „Nicolae Testemițanu”, a menționat că perioada în care trăim impune posedarea cunoștințelor temeinice în diverse domenii și o abordare interdisciplinară a problemelor. „Evoluția unei societăți bazate pe cunoaștere depinde atât de productivitatea științifică a cercetătorilor, cât și de capacitatea de distribuire a informațiilor acumulate. Forumul științific aduce în evidență ultimele noutăți din domeniu, iar obiectivul propus constă în familiarizarea publicului larg cu rezultatele activității de cercetare de ultimă oră, facilitarea schimbului de informații și evaluarea relevanței realizărilor științifice, crearea condițiilor pentru aplicarea lor și motivarea medicilor stomatologi și a tinerilor cercetători. Cu certitudine, subiectele abordate astăzi, schimbul de idei și experiență va deschide mai multe orizonturi și oportunități, va contribui vădit la avansarea cercetărilor în domeniul stomatologiei, iar noile descoperiri și inovații vor aduce un aport substanțial în formarea specialiștilor de valoare, competitivi în țară și peste hotare, cu repercusiuni benefice asupra asistenței medicale stomatologice acordate populației”, a adăugat prorectorul.
Profesorul universitar Valeriu Fala, șef al Catedrei de stomatologie terapeutică a USMF „Nicolae Testemițanu, ex-președinte al ASRM, a ținut să menționeze că domeniul stomatologic în sistemul medical autohton inspiră mândrie și încredere, deoarece specialiștii aplică tehnologii și metode moderne de diagnostic și tratament în afecțiunile dentare. „Calitatea serviciilor stomatologice oferite de colegii noștri denotă un nivel avansat de profesionalism, iar acest fapt îl confirmă pacienții care ne solicită din toate colțurile lumii. Stomatologia este o verigă ce interacționează cu toate sistemele organismul uman. Orice durere a corpului – fie fizică sau emoțională este trecută prin strângeri de dinți, de aceea pacienții au nevoie de un tratament complex interdisciplinar cu implicarea a multor specialiști din toate domeniile medicinei”, a conchis profesorul.
Profesorul Valeriu Burlacu, președintele de onoare al Congresului, a menționat că un moment istoric pentru Facultatea de Stomatologie a USMF „Nicolae Testemițanu” este reorganizarea Policlinicii Republicane în Clinica Stomatologică Universitară nr. 1 ca bază de instruire a viitorilor stomatologi, grație eforturilor regretatei profesor Sofia Sârbu. Alte merite sunt atribuite profesorului Gheorghe Nicolau, primul medic-șef al clinicii respective, ex-rectorului Ion Ababii, care a dezvoltat acest sector și a organizat crearea Clinicii Stomatologice Universitare nr. 2 – dotată cu utilaj stomatologic performant și săli de simulare, dar și actualului rector, profesorul Emil Ceban, care contribuie la dezvoltarea continuă a acestui domeniu al medicinei.
În cadrul lucrărilor Congresului au fost abordate subiecte actuale din domeniul stomatologiei: Aspecte de terminologie și clasificare a bolii parodontale, erori și complicații în stomatologie și chirurgia dento-alveolară, terapia regenerativă prin injectarea autoplazmei trombocitare, managementul ortodontic al copiilor cu nevoi speciale de asistență medicală, abordări integrative în diagnosticul și tratamentul disfuncției mușchilor masticatori, tehnici avansate de sedare conștientă folosind inhalosedarea cu Peroxid de Azot, terapie implantară la pacienții cu boala parodontală, stomatologie esențială: stomatologie estetică, tehnici noi de îmbunătățire a țesuturilor din jurul implanturilor ș.a.
Programul Congresului a inclus mai multe workshopuri tematice și o expoziție de utilaj, echipament și instrumentar stomatologic, consumabile și alte materiale.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii