Îmbunătățirea gestionării bolii celiace în regiunea Dunării: proiectul „CD SKILLS"
- vizualizări: 444
Experți, cercetători și practicieni s-au întrunit la Chișinău în cadrul conferinței științifice naționale cu genericul „Împreună mai puternici pentru pacienții cu boala celiacă și maladiile gluten sensibile non-celiace”, marcând astfel și Ziua Cooperării Europene 2023.
Conferința a fost organizată în data de 2 noiembrie de Oficiul de Gestionare a Programelor de Asistență Externă, în calitate de Punct Național de Contact al Programului Transnațional Dunărea în Republica Moldova.
La eveniment au fost abordate subiecte ce țin de provocările existente și realizările în managementul bolii celiace în cadrul proiectului „CD SKILLS – Îmbunătățirea gestionării bolii celiace în regiunea Dunării prin creșterea gradului de conștientizare, îmbunătățirea cunoștințelor și dezvoltarea de competențe mai bune”, implementat de Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” în perioada 2020-2022, în comun cu 18 parteneri din nouă țări, prin intermediul Programului Transnațional Dunărea 2021-2027, cofinanțat de Uniunea Europeană.
Profesorul universitar Alexandru Corlăteanu, șeful Secției de cooperare și cercetare din cadrul Departamentului Cercetare la USMF „Nicolae Testemițanu”, a remarcat faptul că, în premieră, o echipă de medici gastroenterologi din Republica Moldova au reușit să dezvolte Registrul electronic al pacienților cu boală celiacă, ce face posibilă evidența centralizată a pacienților cu boala celiacă la nivel național, grație proiectului CD SKILLS. „Acest Registru reprezintă un instrument indispensabil pentru monitorizarea și gestionarea bolii, servind drept bază pentru elaborarea unui program național al bolii celiace. Datorită acestei colaborări, în prezent au apărut perspective noi pentru USMF „Nicolae Testemiţanu” în domeniul cercetării. Acest lucru dă noi speranțe pentru a putea asigura o viață normală tuturor adulților și copiilor cu boală celiacă din Republica Moldova. Ne dorim să contribuim la construcția unui cadru social în care să putem asigura o viață normală persoanelor cu celiachie, pentru a se integra în societate”, a adăugat profesorul.
„Obiectivul proiectului „CD SKILLS” constă în dezvoltarea unui management inovativ de învățare, prevenirea bolii celiace prin screeningul populației și diagnosticul precoce”, a menționat coordonatoarea proiectului Tatiana Raba, conferențiar universitar la Departamentul Pediatrie al USMF „Nicolae Testemiţanu”, medic pediatru gastroenterolog. În acest sens, în cadrul proiectului au fost elaborate ghidurile Mână de mână cu boala celiacă, Trăind cu boala celiacă și Ghidul pacientului pentru diete fără gluten, destinate pacienților și specialiștilor din acest domeniu; s-au desfășurat seminare de instruire pentru medici, au fost procurate reactive sensibile și teste rapide pentru screeningul populației cu risc sporit. „Prin intermediul acestui proiect ne dorim să consolidăm cunoștințele, abilitățile și competențele profesioniștilor din domeniul sănătății și ale pacienților privind boala celiacă, astfel viața pacienților cu această boală în Republica Moldova se va îmbunătăți”, a afirmat conferențiarul universitar Tatiana Raba.
La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai Parlamentul Republicii Moldova și ai Oficiului Avocatului Poporului.
Boala celiacă este o afecțiune ereditară caracterizată de o reacție sistemică la gluten, prezent în grâu, orz și secară. Aproximativ 80 la sută dintre pacienți sunt diagnosticați cu întârziere sau incorect, din această cauză aceștia dezvoltă afecțiuni autoimune ce pot duce la complicații grave. Actualmente, în Registrul electronic al pacienților cu boală celiacă sunt înregistrate 67 de persoane, dar se consideră că numărul acestora este cu mult mai mare.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii