„Vaccinul protejează 100% de forme grave, spitalizare și deces”
- 3045 vues
La 2 martie curent, în Republica Moldova a început imunizarea împotriva COVID-19. Procesul este unul etapizat, prioritate oferindu-se cadrelor medicale. Despre vaccin, necesitatea stringentă de vaccinare a populației împotriva noului tip de coronavirus, precum și unele mituri despre acesta aflăm de la conferențiarul universitar Angela Paraschiv, șefa Disciplinei de epidemiologie, Departamentul Medicină Preventivă al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, președintele Comisiei de specialitate în epidemiologie a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
- Stimată Doamnă Angela Paraschiv, sunteți printre primii medici care s-au imunizat împotriva COVID-19. Cum vă simțiți, ce reacție ați avut după administrarea primei doze de vaccin?
- Vaccinarea este cea mai efectivă măsură de a ne proteja de maladii infecțioase. Constatăm că situația epidemiologică cauzată de COVID-19 se agravează pe zi ce trece, iar măsurile nespecifice de protecție (purtarea măștilor, distanța fizică, igiena mâinilor) nu sunt respectate de toată populația. Acest fapt determină creșterea numărului de cazuri de infectare, și, totodată, a deceselor. Acum avem posibilitatea de a ne proteja prin utilizarea preparatelor imunobiologice, ce ne permit să dezvoltăm anticorpi împotriva virusului SARS-CoV-2, fără a trece prin boală. Vaccinul protejează de infectare, iar cei care, totuși, vor face boala, vor dezvolta o formă ușoară. Studiile au demonstrat că vaccinul protejează 100% de forme grave, spitalizare și deces. M-am vaccinat pentru a mă proteja pe mine și familia mea. A doua zi după vaccinare am avut reacții ușoare – dureri de cap, frisoane și subfebrilitate de 37°C, ce au durat o singură zi. Ele sunt reacții obișnuite, determinate de mecanismele nespecifice și specifice de protecție a organismului față de tot ce este străin corpului.
- Vă rugăm să ne argumentați, în termeni simpli, ce semnifică imunizarea împotriva coronavirusului de tip nou și cât este de importantă pentru salvarea omenirii? Care sunt riscurile pentru persoanele care manifestă reticență, neîncredere în aceste vaccinuri?
- Imunizarea este o metodă de pregătire a organismului pentru lupta cu virusul SARS-CoV-2. Vaccinurile utilizate pentru vaccinare sunt preparate ce stimulează producerea anticorpilor care vor lupta în continuare împotriva virusului SARS-CoV-2. Astfel, noi asigurăm fiecare persoană imunizată cu o armă pentru a se lupta în războiul care se numește pandemia COVID-19. Persoana care nu se imunizează, luptă cu acest virus bazându-se doar pe forțele proprii, iar în unele cazuri pierde, deoarece organismul nu are suficientă putere pentru a-l înfrunta. Anticorpii produși în urma vaccinării nu permit atașarea virusului de celulele umane și declanșarea bolii.
- Până în prezent, țara noastră a inițiat procesul de imunizare a lucrătorilor medicali, grație suportului partenerilor externi. Ce întreprind autoritățile pentru achiziționarea vaccinului pentru întreaga populație a țării noastre?
- Achiziționarea vaccinului este un proces continuu. Sunt depuse mari eforturi pentru a suplini stocul de vaccin, ce ar acoperi toată populația. Acest lucru se va întâmpla treptat, în funcție de disponibilitatea vaccinului. Sunt prevăzute resurse financiare pentru a procura vaccin din fonduri proprii, dar și cu suportul OMS, UNICEF, a Băncii Mondiale etc. Între timp, populația trebuie să respecte în continuare măsurile de prevenire prin purtarea măștii, distanța fizică și igiena mâinilor. Doar când vom imuniza peste 70% din populație, vom putea relaxa restricțiile.
- Ce durată au anticorpii dobândiți în urma vaccinării? Va fi necesară imunizarea anuală?
- Studiile demonstrează că durata imunității după vaccinare este mult mai stabilă, protectivă și de durată comparativ cu imunitatea dezvoltată după suportarea bolii, care durează în medie 3-6 luni. Anticorpii formați după vaccinare sunt specifici proteinei S-spike, care împiedică atașarea virusului de receptorii ACE ai celulei, respectiv blochează infectarea. Deocamdată, nu se cunoaște cu precizie durata protecției, deoarece persoanele înrolate în studiile clinice sunt monitorizate în continuare pentru o perioadă de 2 ani. După această perioadă de monitorizare vom putea ști cât durează imunitatea după vaccinare. Probabil, va fi nevoie de o doză booster (a treia doză, pentru a crește răspunsul imunitar) către anul viitor, ținând cont că virusul suferă mutații, iar eficiența actualului vaccin poate scădea.
- Care sunt cele mai eficiente vaccinuri și de ce?
- Toate vaccinurile aprobate pentru utilizare de către Agenția Europeană a Medicamentului, Administrația pentru alimente și medicamente din SUA și de Organizația Mondială a Sănătății sunt sigure. Aprobarea vaccinurilor de către aceste agenții se bazează pe o evaluare foarte riguroasă, la care participă experți din peste 70 de țări. Este o evaluare independentă, unde specialiștii nu se cunosc între ei, pentru a exclude orice influență sau conflict de interese. Acest fapt ne permite să avem încredere deplină în siguranța și eficacitatea acestor seruri. Vaccinurile Pfizer, Moderna și AstraZeneca au fost aprobate de OMS pentru a fi utilizate în regim de urgență, fiecare dintre ele au promovat toate etapele de evaluare privind siguranța și eficiența în combaterea COVID-19.
- Persoanei vaccinate i se eliberează un certificat de confirmare a administrării vaccinului. Ce semnifică acest document?
- Acest certificat este o dovadă că persoana este imunizată cu ambele doze de vaccin și ar putea fi prezentat pentru a confirma, în caz de necesitate, la trecerea frontierei. La nivel mondial, nu este aprobat un pașaport de sănătate unde poate fi inclusă dovada vaccinării contra COVID-19, respectiv fiecare țară impune reguli interne pentru călătoria populației.
- Vă rugăm să combateți câteva mituri despre vaccinul antiCOVID?
- Cel mai frecvent mit ține de modificarea ADN-ului uman, ceea ce nu este adevărat. S-a demonstrat că vaccinul nu intră în nucleul celulei, dar în citoplasma acestuia, respectiv nu are cum să modifice ADN-ul.
Un alt mit ține de implantarea microcipurilor. Monitorizarea populației poate fi efectuată prin dispozitive mobile sau alte instrumente, dar nu prin intermediul unei soluții introduse în organism.
Există un mit despre faptul că vaccinarea ar induce sterilitatea la femei și la bărbați, care, la fel, nu este adevărat. Au fost efectuate studii pe numeroase vaccinuri și s-a constatat că niciunul dintre ele nu dezvoltă astfel de reacții adverse. Iar vaccinurile aprobate la moment utilizează tehnologii aplicate de sute de ani.
Un alt mit este determinat de frica de a dezvolta boala după vaccinare, care la fel nu este adevărat. Vaccinul se bazează pe utilizarea unui fragment din virusul întreg, care nu are capacitatea de a se replica. Astfel, niciun vaccin aprobat până acum nu poate duce la infectare. Dacă persoana se îmbolnăvește după vaccinare înseamnă că aceasta se afla deja în perioada de incubație a virusului și a coincis cu vaccinarea. În acest caz, vaccinul doar va ajuta persoana să suporte boala mai ușor, prin dezvoltarea semnelor clinice ușoare asemănătoare unei răceli banale.
Vă mulțumim!
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii