Noaptea Cercetătorilor Europeni, platformă interactivă de promovare a științei
- 62 views
Ingeniozitatea, interactivitatea şi buna dispoziţie au constituit principalele ingrediente ale evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni 2016, organizat de Academia de Științe a Moldovei în data de 23 septembrie curent. Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a participat la manifestare pentru al treilea an consecutiv. De această dată, pe lângă tradiţionalele materiale informative şi invenţii, instituția noastră a prezentat secvențe video atât de la operația de transplant hepatic, realizată de reprezentanții Catedrei de chirurgie nr. 2, cât și unele privind bolile cronice difuze ale ficatului, demonstrate de Laboratorul ştiinţific de gastroenterologie.
Centrul Știinţific de Cultivare a Plantelor Medicinale a venit cu un studiu biologic și fitochimic al plantelor medicinale cu acțiune antioxidantă, antiinflamatoare și hepatoprotectoare, iar vizitatorii au avut ocazia să admire o mare parte din acestea.
Conferenţiarul universitar Silvia Railean a reprezentat Catedra de chirurgie oro-maxilo-facială pediatrică, pedodonţie şi ortodonţie cu o cască semiactivă, care contribuie la remodelarea formei anatomice a craniului copilului pe parcursul primului an de viaţă.
Laboratorul ştiinţific de genetică a prezentat un proiect de validare molecular-genetică a mutaţiilor implicate în surditatea nonsindromică recesivă în Republica Moldova. Un alt punct de atracție a fost microscopul adus de Laboratorul de inginerie tisulară și culturi celulare, la care vizitatorii au avut posibilitatea să vizualizeze fragmente din ficat.
Totodată, participanţii la expoziţie au beneficiat de un examen ORL cu ajutorul unui videotoscop - un aparat performant care permite şi fotografierea patologiilor sau infecțiilor depistate la pacient. Aparatul a fost expus de Catedra de otorinolaringologie, iar primii care s-au oferit să vadă cum funcționează această „jucărie” au fost copiii, care erau entuziasmați să admire pe ecran partea internă a urechii, a gurii și a nasului.
În deschiderea manifestării științifice, Gheorghe Duca, președintele Academiei de Științe a Moldovei, a declarat că acest forum științific se apropie din ce în ce mai mult de spațiul european de cercetare. „Suntem pentru dezvoltarea unei societăți bazate pe cunoaștere, a unei societăți care va susține educația, cercetarea și inovarea”, a ținut să precizeze academicianul.
Oaspete de onoare al evenimentului a fost Pirkka Tapiola, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, care a fost distins cu Medalia Nicolae Milescu Spătaru, în semn de apreciere pentru suportul acordat Republicii Moldova în dezvoltarea științei și racordarea acesteia la cele mai înalte standarde, precum și pentru susținerea oferită în contextul unor proiecte de anvergură cum sunt PC7, H2020 ș.a. Pirkka Tapiola a îndemnat participanții să promoveze în continuare știința pentru că Uniunea Europeană îi va încuraja în permanență în acest proces.
Expoziția s-a desfăşurat în mai multe cartiere: Științe sociale și economice, Științe exacte, Științe Umanistice și Arte ș.a., în care s-au regăsit instituţii de cercetare şi de învăţământ superior, organizații neguvernamentale şi internaționale - dornice de a promova ştiinţa şi propriile realizări în diverse domenii.
Cei mai interesați de eveniment au fost copiii, care au fost bucuroși să ia parte la diverse experimente, la resuscitarea unui pacient standardizat, la simularea unui proces de cercetare, precum şi la diverse concursuri.
Noaptea Cercetătorilor Europeni 2016 reprezintă un proiect de amploare, care are drept scop promovarea ştiinţei în rândul tinerei generații și lansarea unei platforme de comunicare eficientă dintre mediul academic și publicul larg. Evenimentul este una dintre cele mai renumite inițiative ale Uniunii Europene în care se sărbătoreşte ştiinţa și se desfăşoară în ultima vineri a lunii septembrie, concomitent în peste 300 de oraşe europene.
[nggallery id=416]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii